Äppelmust som äppelmust, eller?

Hos Bredängs musteri och ciderbryggeri

är produktionen av äppelmust är certifierat mathantverk vilket tex innebär att varje äpples unika egenskaper styr hur vi pressar. Olika äpplen kräver olika hårt tryck för att få ut den bästa musten. Vi pressar hellre lite mjukare och får en högre kvalitet på musten än att pressa hårdare och få ut mer, men sämre must. Våra olika tillverkningsprocesser är endast automatiserade i sådana moment som inte påverkar slutproduktens smak utan bara där vi kan förbättra vår arbetsmiljö. Småskalighet är viktigt för oss och vi gör must på samma sätt som när jag började musta för hobbybruk för snart 10 år sedan med en hembygd utrustning. Enda skillnaden är att maskinerna är lite större och effektivare med bättre arbetsmiljö.

Äppelmust är inte en homogen produkt som smakar likadant. Varken från tillverkare till tillverkare eller från pressning till pressning. Man kan tänka att äppelmust är som ett (alkoholfritt) vin, smaken beror på var äpplet har växt och hur det behandlas i hela processen fram till flaska.

Vi på Bredängs musteri och ciderbryggeri jobbar för att få er att bättre förstå variationerna i musten genom att på ett proffsigt sätt smakbedömma varje pressning. Samuel (ägare) utbildar sig löpande i smakbedömning och tillsammans med Lena, som är inhyrd sommelier, och Lasse på lagret får vi med noga utarbetade metoder fram en bra bedömning av varje pressning. Ni får del av vår bedömning via smakklockor på förpackningen. Vi anger sötma och syra och en liten text om smaken. På vår must från blandade äpplen är variationen naturligt väldigt stor medan de sortrena musterna är mer lika över säsongen.

201128nyheter041_edited_edited.jpg

Målsättningen är man ska tänka om äppelmust som man tänker om vin.

Varje sort, odlingsplats och förädlingsmetod ger sin unika smak.