top of page

Äppelmust som äppelmust, eller?

Hos Bredängs musteri och ciderbryggeri

är produktionen av äppelmust är certifierat mathantverk vilket tex innebär att varje äpples unika egenskaper styr hur vi pressar. Olika äpplen kräver olika hårt tryck för att få ut den bästa musten. Vi pressar hellre lite mjukare och får en högre kvalitet på musten än att pressa hårdare och få ut mer, men sämre must. Våra olika tillverkningsprocesser är endast automatiserade i sådana moment som inte påverkar slutproduktens smak utan bara där vi kan förbättra vår arbetsmiljö. Småskalighet är viktigt för oss och vi gör must på samma sätt som när jag började musta för hobbybruk för snart 10 år sedan med en hembygd utrustning. Enda skillnaden är att maskinerna är lite större och effektivare med bättre arbetsmiljö.

Äppelmust är inte en homogen produkt som smakar likadant. Varken från tillverkare till tillverkare eller från pressning till pressning. Man kan tänka att äppelmust är som ett (alkoholfritt) vin, smaken beror på var äpplet har växt och hur det behandlas i hela processen fram till flaska.

Vi på Bredängs musteri och ciderbryggeri jobbar för att få er att bättre förstå variationerna i musten genom att på ett proffsigt sätt smakbedömma varje pressning. Samuel (ägare) utbildar sig löpande i smakbedömning och tillsammans med Lena, som är inhyrd sommelier, och Lasse på lagret får vi med noga utarbetade metoder fram en bra bedömning av varje pressning. Ni får del av vår bedömning via smakklockor på förpackningen. Vi anger sötma och syra och en liten text om smaken. På vår must från blandade äpplen är variationen naturligt väldigt stor medan de sortrena musterna är mer lika över säsongen.

Målsättningen är man ska tänka om äppelmust som man tänker om vin.
Varje sort, odlingsplats och förädlingsmetod ger sin unika smak.

201128nyheter041_edited_edited.jpg

Historien om musteriet

Bredängs musteri och ciderbryggeri startade officiellt i liten skala redan 2014 när en del av ladan renoverats till fräscha livsmedelslokaler. Då fanns 70m2 att dela på för lager och produktion. Idag har ytan utökats till 200m2 inomhus och ytterligare ytor utomhus för grovförvaring.

Hösten 2020 utökades återförsäljarnätet till Blekinge, Skåne, Kalmar och Kronobergs län.

Sommaren 2020 stod äntligen lokalen för cidertillverkning klar. Den första cidern lanserades sommaren 2021.

Kvalitet har alltid varit ledordet i verksamheten och tre medaljer i Sm i mathantverk visar att målet har nåtts och hålls kvar. För att bibehålla den höga kvaliten är hela produktionen av must certifierad enligt både eldrimners kriterier för mathantverk samt Sigills kriterier för säker livsmedelsproduktion.

All frukt köps in från närområdet och är certifierat enligt IP-Sigill. Målsättningen är att även köpa in kravmärkt/ekologisk frukt i den mån det finns tillgängligt. 

Innovation och lekfullhet kännetecknar det mesta som Samuel, ägare och grundare, gör. Från att bygga sin egen press och kvarn, utveckla en egen pastöriseringsanläggning till att anlägga en pausplats bredvid gårdsbutiken.

Vem är samuel?

Jag har en mångfacetterad bakgrund som började i gymnasiets musik/mediaprogram där mycket av min inneboende kreativitet fick blomstra. Efter gymnasiet genomfördes värnplikt som fordonsförare och kock och här grundades mitt intresse för mat och mathantverk.

I många år var jag verksam inom transportbranschen, mestadels bakom ratten på olika tunga fordon. Under många år jobbade jag även ideellt i storkök på ungdomsläger och där avancerade jag från biträde till kökschef innan jag fyllt 25.

När musteriet började utvecklas hoppade jag på ett erbjudande om att bli servicetekniker i storköksbranschen. Efter 3,5 år inuti, under och bakom maskinerna i Blekinges kommunala kök tog jag klivet över till egenföretagare på heltid våren 2020. 

201009pastorisering052.jpg

Utbyggnad

2018 togs ett stort steg i verksamheten då länsstyrelsen beviljade förädlingsstöd för utbyggnad av verksamheten. Under 4 år byggs verksamheten successivt ut för att öka produktionen, förbättra arbetsmiljön och förenkla produktutvecklingen. För att underlätta leveranser av äpplen och material har en gårdsplan, stor nog för lastbil och släp, anlagts i anslutning till den nya lastbryggan. För att kunna anställa personal har omklädnings- och personalrum inretts.

EUlogo_v_RGB.jpeg
bottom of page